Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Schenken in 2017: Jubelton of familiebank?

Woensdag 15 maart 2017

Zoals vele auteurs al hebben geschreven over het onderwerp belastingvrij schenken in 2017 voor aankoop of verbouwing van een eigen woning wil ik u kort meenemen in de wondere wereld van de fiscaliteit.
Zoals velen van u wel weten is de “jubelton” weer terug van weg geweest. Maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de jubelton nu en de jubelton uit 2013-2014.


1. Heeft u reeds in 2013-2014 volledig gebruik gemaakt van de vrijstelling, dan is de faciliteit in 2017 niet meer toepasbaar;
2. De schenking moet onherroepelijk plaatsvinden. Eens geschonken blijft geschonken;
3. De schenking moet uiterlijk op de 40e verjaardag zijn overgemaakt. Besteding van de schenking voor een verbouwing kan binnen 2 jaren plaatsvinden;
4. De schenking mag over maximaal 3 jaren worden uitgesmeerd, op voorwaarde dat de begiftigde ook in jaar 3 jonger is dan 40.

Let er verder goed op aan wie u de schenking overmaakt. Dat er vóór overboeking gebruik wordt gemaakt van de uitsluitingsclausule waardoor de schenking enkel aan uw zoon/dochter toekomt en niet aan de schoonfamilie.
Wees kritisch op de schenking aan uw kind. Zij moeten de schenking daadwerkelijk besteden aan de verbouwing van hun eigen woning óf aan de eigen hypotheekschuld (en niet die van hun partner)!

Stel: Uw zoon woont samen met een vriendin in de woning die zij op naam heeft. Zij zijn niet getrouwd. U kunt in dat geval geen gebruik maken van de schenkingsvrijstelling van 100.000, of uw zoon dient een aandeel in de woning te kopen. Let op: aankoop van een (gedeelte van een) eigen woning kost 2% overdrachtsbelasting!

Van de 100.000 euro vrijstelling mag afgerond 25.000 vrij worden besteed. Enkel het meerdere boven de 25.000 dient verplicht te worden gebruikt voor verbouwing, aankoop of aflossing eigen woning schuld.

Heeft u in het verleden gebruik gemaakt van belastingvrije schenkingen? Overleg dan vóóraf goed met uw adviseur voordat u de schenking overmaakt. Het overgangsrecht voor deze schenkingsvrijstelling is erg casuïstiek en specifiek en bevat niet altijd een duidelijke logica. Voorkom dat er schenkbelasting is verschuldigd omdat u onverhoopt geen gebruik kunt maken van de vrijstelling.

Staar u niet blind op deze schenking. Het uitlenen aan uw kinderen met een jaarlijkse schenking van de rente en aflossing kan ook zeer interessant zijn, omdat uw kind dan gebruik kan maken van de hypotheekrente-aftrek terwijl u nog altijd de mogelijkheid open houdt om jaarlijks of eenmalig te schenken. Ook hierbij: overleg vooraf met uw adviseur om een goede afweging te maken welke bij u past.

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief