Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Schenken in 2017: Jubelton of familiebank?

Woensdag 15 maart 2017

Zoals vele auteurs al hebben geschreven over het onderwerp belastingvrij schenken in 2017 voor aankoop of verbouwing van een eigen woning wil ik u kort meenemen in de wondere wereld van de fiscaliteit.
Zoals velen van u wel weten is de “jubelton” weer terug van weg geweest. Maar toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de jubelton nu en de jubelton uit 2013-2014.


1. Heeft u reeds in 2013-2014 volledig gebruik gemaakt van de vrijstelling, dan is de faciliteit in 2017 niet meer toepasbaar;
2. De schenking moet onherroepelijk plaatsvinden. Eens geschonken blijft geschonken;
3. De schenking moet uiterlijk op de 40e verjaardag zijn overgemaakt. Besteding van de schenking voor een verbouwing kan binnen 2 jaren plaatsvinden;
4. De schenking mag over maximaal 3 jaren worden uitgesmeerd, op voorwaarde dat de begiftigde ook in jaar 3 jonger is dan 40.

Let er verder goed op aan wie u de schenking overmaakt. Dat er vóór overboeking gebruik wordt gemaakt van de uitsluitingsclausule waardoor de schenking enkel aan uw zoon/dochter toekomt en niet aan de schoonfamilie.
Wees kritisch op de schenking aan uw kind. Zij moeten de schenking daadwerkelijk besteden aan de verbouwing van hun eigen woning óf aan de eigen hypotheekschuld (en niet die van hun partner)!

Stel: Uw zoon woont samen met een vriendin in de woning die zij op naam heeft. Zij zijn niet getrouwd. U kunt in dat geval geen gebruik maken van de schenkingsvrijstelling van 100.000, of uw zoon dient een aandeel in de woning te kopen. Let op: aankoop van een (gedeelte van een) eigen woning kost 2% overdrachtsbelasting!

Van de 100.000 euro vrijstelling mag afgerond 25.000 vrij worden besteed. Enkel het meerdere boven de 25.000 dient verplicht te worden gebruikt voor verbouwing, aankoop of aflossing eigen woning schuld.

Heeft u in het verleden gebruik gemaakt van belastingvrije schenkingen? Overleg dan vóóraf goed met uw adviseur voordat u de schenking overmaakt. Het overgangsrecht voor deze schenkingsvrijstelling is erg casuïstiek en specifiek en bevat niet altijd een duidelijke logica. Voorkom dat er schenkbelasting is verschuldigd omdat u onverhoopt geen gebruik kunt maken van de vrijstelling.

Staar u niet blind op deze schenking. Het uitlenen aan uw kinderen met een jaarlijkse schenking van de rente en aflossing kan ook zeer interessant zijn, omdat uw kind dan gebruik kan maken van de hypotheekrente-aftrek terwijl u nog altijd de mogelijkheid open houdt om jaarlijks of eenmalig te schenken. Ook hierbij: overleg vooraf met uw adviseur om een goede afweging te maken welke bij u past.

< Terug

Meest recente berichten

Digitale waarschuwing voor plannen in omgeving

Donderdag 19 september 2019 (Agrarisch)
Plannen in de omgeving kunnen een grote invloed hebben op het bedrijf. Het is daarom zaak hiervan tijdig op de hoogte te zijn om zo nodig bezwaar te kunnen maken.Op de website www.overheid.nl kan men zich in... Lees verder >

Nieuwe versie rekenmodel verlening Nb-vergunningen

Donderdag 19 september 2019 (Agrarisch)
Op 29 mei oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet gebruikt mocht worden om toestemmingen te verlenen op basis van de Wet natuurbescherming... Lees verder >

Prinsjesdag 2019

Donderdag 19 september 2019 (OOvB Nieuws)

Het was weer indrukwekkend. De glazen koets, tot in de puntjes gepoetst. De koningin in stemmig paars. De koning, met baard. En de kamerleden, lichtjes zenuwachtig, waarbij nog steeds de hoedjes letterlij... Lees verder >

NZa: Zorgverzekeraars moeten duidleijk zijn over omzetplafond en gelijke polissen

Dinsdag 17 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Zorgverzekeraars moeten voortaan per zorgaanbieder op hun website aangeven of zij een omzetplafond hebben afgesproken. Ook moeten zij op hun website bekend maken als het omzetplafond bij een zorgaanbieder... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief