Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


VAR-verklaring verdwijnt. Wat nu?

Dinsdag 16 februari 2016

Er is veel over te doen geweest. Maar het is er dan toch van gekomen. De VAR-verklaring verdwijnt. Wat ervoor in de plaats komt? Een modelovereenkomst. Wat dat concreet inhoudt voor een ZZP’er? We hebben de belangrijkste punten even voor u samengevat.

Wanneer van kracht?
De nieuwe modelovereenkomst gaat in per 1 mei 2016 in. Tot deze tijd blijven dus eerder afgesloten VAR-verklaringen geldig.

Goed om te weten!
De belastingdienst treedt soepel op tot 1 mei 2017. Dat wil zeggen dat wanneer ZZP’er en opdrachtgever hun ‘werkrelatie’ niet hebben bekrachtigd middels de modelovereenkomst, er in deze niet ‘repressief’ (bestraffend) wordt opgetreden. Wel wordt een waarschuwing gegeven en in geval van fraude worden stevige boetes uitgedeeld.

Welk modelovereenkomst?
De belastingdienst heeft een aantal modelovereenkomsten op haar website staan. Deze zijn goedgekeurd en gratis te downloaden. De belastingdienst heeft de modelovereenkomsten ingedeeld in drie categorieën. Zo zijn er algemene modelovereenkomsten, er zijn voorbeeld overeenkomsten per branche en beroepsgroep, én er zijn individuele overeenkomsten.

Goed om te weten!
Per opdrachtgever is één getekende modelovereenkomst van toepassing (dus niet per project of opdracht). Bovendien is een modelovereenkomst 5 jaar geldig.

Wat als ik geen modelovereenkomst gebruik?
Het is geen plicht om een modelovereenkomst te gebruiken. Dit was bij de VAR-verklaring namelijk ook niet het geval. Echter, het risico dat een opdrachtgever alsnog wordt aangesproken door de fiscus om loonheffingen te voldoen, zijn er zeker.

Goed om te weten!
Een modelovereenkomst zegt niets over het feit of de fiscus een ZZP’er aanmerkt als ondernemer. Dat wordt namelijk pas bepaald bij de aangifte zelf. Het zegt wel iets over de loonheffingen.

Vragen over de nieuwe modelovereenkomst?
Bent u ZZP’er of opdrachtgever aan ZZP’ers? Aarzel dan niet om dan contact op te nemen met uw OOvB adviseur. Dan weet u ook meteen welke modelovereenkomst voor u van toepassing is.

< Terug

Meest recente berichten

Afwijzing betalingsrechten o.b.v. N-code percelen wordt niet herzien

Donderdag 18 juli 2019 (Agrarisch)
Percelen met een bepaald natuurbeheertype werden in het stelsel van betalingsrechten aanvankelijk uitgesloten voor de toekenning en uitbetaling van betalingsrechten. In juli 2017 oordeelde het College van Be... Lees verder >

Duurzaam investeren, de belastingdienst betaalt mee!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Wanneer u als horecaondernemer uw bedrijf wilt verduurzamen is het mogelijk gebruik te maken van een aantal fiscale faciliteiten. Wat u dit kan opleveren en waar u aan moet denken?

Lees verder >

Handelsspanningen voorbode voor verdere renteverlaging

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Met de toenemende gevolgen van de handels’oorlog’ tussen China en de VS en de verlaging van de industriële productie, laten economen hun zorgen de vrije loop.

Lees verder >

Domeinnaamfraude? Let op!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het zou zomaar kunnen dat je een telefoontje krijgt (of email) met het verzoek een domeinnaam te registreren van je bedrijf. Dit omdat een andere partij belangstelling heeft getoond in dezelfde domeinnaam... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief