Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


VAR-verklaring verdwijnt. Wat nu?

Dinsdag 16 februari 2016

Er is veel over te doen geweest. Maar het is er dan toch van gekomen. De VAR-verklaring verdwijnt. Wat ervoor in de plaats komt? Een modelovereenkomst. Wat dat concreet inhoudt voor een ZZP’er? We hebben de belangrijkste punten even voor u samengevat.

Wanneer van kracht?
De nieuwe modelovereenkomst gaat in per 1 mei 2016 in. Tot deze tijd blijven dus eerder afgesloten VAR-verklaringen geldig.

Goed om te weten!
De belastingdienst treedt soepel op tot 1 mei 2017. Dat wil zeggen dat wanneer ZZP’er en opdrachtgever hun ‘werkrelatie’ niet hebben bekrachtigd middels de modelovereenkomst, er in deze niet ‘repressief’ (bestraffend) wordt opgetreden. Wel wordt een waarschuwing gegeven en in geval van fraude worden stevige boetes uitgedeeld.

Welk modelovereenkomst?
De belastingdienst heeft een aantal modelovereenkomsten op haar website staan. Deze zijn goedgekeurd en gratis te downloaden. De belastingdienst heeft de modelovereenkomsten ingedeeld in drie categorieën. Zo zijn er algemene modelovereenkomsten, er zijn voorbeeld overeenkomsten per branche en beroepsgroep, én er zijn individuele overeenkomsten.

Goed om te weten!
Per opdrachtgever is één getekende modelovereenkomst van toepassing (dus niet per project of opdracht). Bovendien is een modelovereenkomst 5 jaar geldig.

Wat als ik geen modelovereenkomst gebruik?
Het is geen plicht om een modelovereenkomst te gebruiken. Dit was bij de VAR-verklaring namelijk ook niet het geval. Echter, het risico dat een opdrachtgever alsnog wordt aangesproken door de fiscus om loonheffingen te voldoen, zijn er zeker.

Goed om te weten!
Een modelovereenkomst zegt niets over het feit of de fiscus een ZZP’er aanmerkt als ondernemer. Dat wordt namelijk pas bepaald bij de aangifte zelf. Het zegt wel iets over de loonheffingen.

Vragen over de nieuwe modelovereenkomst?
Bent u ZZP’er of opdrachtgever aan ZZP’ers? Aarzel dan niet om dan contact op te nemen met uw OOvB adviseur. Dan weet u ook meteen welke modelovereenkomst voor u van toepassing is.

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief