Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Voorbereiding BTW-wijziging

Dinsdag 18 december 2018

Het lage BTW-tarief wordt met ingang van volgend jaar verhoogd van 6% naar 9%. Dit heeft tal van gevolgen, waar u zich als ondernemer het beste tijdig op kunt voorbereiden. Denk aan het doorvoeren van eventuele prijsstijgingen en de aanpassing in uw administratie.

BTW-verhoging
De BTW-verhoging van het lage tarief treft met name eerste levensbehoeftes, zoals voedsel, drank, boeken, kranten en tijdschriften. Maar ook de diensten van de kapper, schilder schoenmaker, stucadoor en fietsenmaker worden erdoor getroffen, net als bijvoorbeeld een hotelverblijf, sauna- of concertbezoek of personenvervoer.

De consumentenprijs van deze goederen en diensten kan vanwege de verhoging met een kleine 3% stijgen ((9-6)/106 * 100%= 2,8%).

Prijzen aanpassen
Verkoopt u zelf een of meer van bovengenoemde producten of diensten, dan zult u uw prijzen wellicht willen aanpassen. Houd er rekening mee dat u, net als vele andere ondernemers, op 1 januari 2019 ook de inflatie wellicht wilt doorberekenen in de nieuwe prijzen.

Aanpassen administratie
Als gevolg van de wijziging zult u ook uw administratie moeten aanpassen. Uit uw boekhouding zal duidelijk moeten blijken hoeveel goederen u tegen het lage tarief verkocht heeft en hoeveel BTW-afdracht dit tot gevolg heeft. Dit tarief moet dus worden aangepast. Hetzelfde geldt voor uw inkoop tegen het lage tarief en de daaruit volgende vooraftrek.

Unit4 heeft een nieuwe release uitgebracht van Multivers online, versie 10.10. Daarmee is de programmatuur voorbereid.

Aanpassen facturen
Voer de tariefverhoging ook door in uw facturatie, zodat automatisch het juiste bedrag aan BTW in rekening wordt gebracht. Brengt u ten onrechte een verkeerd percentage in rekening, dan zult u het verschil zelf moeten bijpassen.

Geen naheffing over al betaalde facturen
Heeft u dit jaar al goederen en diensten tegen het lage tarief gefactureerd die pas in 2019 geleverd worden? Dan wordt over het verschil niet nageheven. U hoeft uw administratie hierop dus niet aan te passen en ook geen aanvullende nota's te sturen.

Let op! In uw offertes waarbij u uw producten of diensten levert na 1 januari 2019, moet u wel rekening houden met het nieuwe BTW-tarief.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

< Terug

Meest recente berichten

Inschrijving handelsregister correct?

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)
In de praktijk komt het regelmatig voor dat de inschrij­ving van een bedrijf in het handelsregister bij de Ka­mer van Koophandel niet (meer) geheel juist is. Een juiste inschrijving is onder meer van... Lees verder >

Ook bij tegengestelde belangen bij pachter en verpachters draait het om de euro’s!

Donderdag 18 april 2019 (Agrarisch)

De laatste weken is het opvallend hoe vaak nieuws voorbij komt over pacht van agrarische gronden. Daarbij gaat het bijna altijd over tegenstrijdige belangen, waarbij het uiteindelijk in de kern om de... Lees verder >

Wat is het weerstandsvermogen van uw bouwbedrijf?

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De Nederlands bouwnijverheid heeft een sterke periode achter de rug en de economische vooruitzichten zijn gunstig, zo verwachten ondernemers in de bouw. Zo wordt een gemiddelde omzetgroei voor 2019 voorzi... Lees verder >

Branchesignalering Horeca en btw: top 5 aandachtspunten 2019

Donderdag 18 april 2019 (Ondernemersnieuws)

De btw-regels voor de horeca wijzigen regelmatig en leveren onduidelijkheden op. Er gaat nogal eens iets fout bij de verrekening, facturatie of vooraftrek van de btw. De Belastingdienst is er extra alert ... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief