Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Voorbereiding BTW-wijziging

Dinsdag 18 december 2018

Het lage BTW-tarief wordt met ingang van volgend jaar verhoogd van 6% naar 9%. Dit heeft tal van gevolgen, waar u zich als ondernemer het beste tijdig op kunt voorbereiden. Denk aan het doorvoeren van eventuele prijsstijgingen en de aanpassing in uw administratie.

BTW-verhoging
De BTW-verhoging van het lage tarief treft met name eerste levensbehoeftes, zoals voedsel, drank, boeken, kranten en tijdschriften. Maar ook de diensten van de kapper, schilder schoenmaker, stucadoor en fietsenmaker worden erdoor getroffen, net als bijvoorbeeld een hotelverblijf, sauna- of concertbezoek of personenvervoer.

De consumentenprijs van deze goederen en diensten kan vanwege de verhoging met een kleine 3% stijgen ((9-6)/106 * 100%= 2,8%).

Prijzen aanpassen
Verkoopt u zelf een of meer van bovengenoemde producten of diensten, dan zult u uw prijzen wellicht willen aanpassen. Houd er rekening mee dat u, net als vele andere ondernemers, op 1 januari 2019 ook de inflatie wellicht wilt doorberekenen in de nieuwe prijzen.

Aanpassen administratie
Als gevolg van de wijziging zult u ook uw administratie moeten aanpassen. Uit uw boekhouding zal duidelijk moeten blijken hoeveel goederen u tegen het lage tarief verkocht heeft en hoeveel BTW-afdracht dit tot gevolg heeft. Dit tarief moet dus worden aangepast. Hetzelfde geldt voor uw inkoop tegen het lage tarief en de daaruit volgende vooraftrek.

Unit4 heeft een nieuwe release uitgebracht van Multivers online, versie 10.10. Daarmee is de programmatuur voorbereid.

Aanpassen facturen
Voer de tariefverhoging ook door in uw facturatie, zodat automatisch het juiste bedrag aan BTW in rekening wordt gebracht. Brengt u ten onrechte een verkeerd percentage in rekening, dan zult u het verschil zelf moeten bijpassen.

Geen naheffing over al betaalde facturen
Heeft u dit jaar al goederen en diensten tegen het lage tarief gefactureerd die pas in 2019 geleverd worden? Dan wordt over het verschil niet nageheven. U hoeft uw administratie hierop dus niet aan te passen en ook geen aanvullende nota's te sturen.

Let op! In uw offertes waarbij u uw producten of diensten levert na 1 januari 2019, moet u wel rekening houden met het nieuwe BTW-tarief.

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

< Terug

Meest recente berichten

Rechter maakt boete vanwege te hoge vangschade vleeskuikens ongedaan

Donderdag 20 juni 2019 (Agrarisch)
Bij het vangen van pluimvee hanteert de NVWA sinds jaren de zogenaamde 2%-norm. Dit betekent dat bij maximaal 2% van de dieren vang- en laadschade mag optreden. Dit percentage is geen wettelijke norm, maar e... Lees verder >

Rijsporen vormen geen niet-subsidiabel onverhard pad

Donderdag 20 juni 2019 (Agrarisch)
Een landbouwer stelde beroep in tegen de vastgestelde oppervlakte subsidiabele landbouwgrond naar aanleiding van de door hem ingediende Gecombineerde opgave. RVO.nl had onder meer bij een graslandperceel een... Lees verder >

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief