Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Wet Milieubeheer? Invoering informatieplicht! Wat betekent dit voor ondernemers?

Dinsdag 18 juni 2019

Volgens de Wet Milieubeheer bent u als ondernemer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. De wet is bedoeld voor ondernemers met bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom verbruiken of 25.000m3 gas. Aangezien handhaving hierop een lastig thema is, heeft de overheid besloten om een informatieplicht energiebesparing in te voeren. Deze informatieplicht gaat in op 1 juli 2019.

Per sector zijn lijsten opgesteld van ‘erkende maatregelen’ die een bewezen bijdrage leveren aan energiebesparing. Het zijn allen maatregelen die in principe in 5 jaar tijd terug te verdienen zijn door het besparingsvoordeel. De maatregelen lopen uiteen van toepassing van LED verlichting tot aan de toepassing van warmtepompen. De lijst is te gebruiken als een checklist en wordt ook ingezet door handhavings-ambtenaren van de Regionale Uitvoeringsdienst. Vanaf begin volgend jaar zal het verplicht worden om deze lijsten actief in te sturen op een daartoe opgezet online portaal. De informatieplicht komt jaarlijks terug.

Ondernemers staan hoogstwaarschijnlijk niet te springen op nog meer rapportages. Toch blijkt dat vooral de grotere ondernemingen op dit moment al inzien dat besparen op energie ‘big business’ is. Alleen vorig jaar al werd 1,5 miljard euro ingezet voor maatregelen die leiden tot energiebesparing. Het effect was significant. Zo bleek dat de besparingen net zo hoog waren als het energieverbruik van zo’n 350.000 huishoudens.

Met de invoering van de informatieplicht kunnen ook sancties uitgevoerd worden op bedrijven die niet voldoen aan de informatieplicht of aan de energiebesparende activiteiten. Echter, in geval van zwaarwegende redenen – bijvoorbeeld het ontbreken van financiële middelen – kan na overleg met de autoriteiten een alternatieve oplossing gevonden worden.

Op dit moment maken meer dan 17.000 bedrijven gebruik van EIA, Energie Investerings Aftrek. Hierdoor wordt het investeringsbedrag ook nog met 10% gedrukt, bovenop het energie besparingsvoordeel.

Wilt u meer weten over de invoering van de informatieplicht? Vraag het aan uw OOvB relatiebeheerder.

< Terug

Meest recente berichten

Isoleren woning? Vanaf 2 september 2019 subsidie mogelijk!

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Bent u eigenaar en tevens bewoner van een woning en wilt u deze isoleren, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een nieuwe subsidieregeling. Deze subsidie, de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH),... Lees verder >

De gespannen arbeidsmarkt, ook in de horeca!

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

In het 2e kwartaal 2019 is de vraag naar personeel verder toegenomen. Uit onderzoek is gebleken dat per 100 werklozen 93 vacatures openstaan, over het 1e kwartaal was dit nog 88 vacatures per honderd werk... Lees verder >

Bent u al voorbereid op de Wet arbeidsmarkt in balans?

Vrijdag 13 september 2019 (Ondernemersnieuws)

Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking. Bent u al voorbereid? In deze bijdrage treft u enkele onderwerpen aan waar u rekening mee moet gaan houden.

Lees verder >

Vanggewas na maïs op zand- en lössgrond

Donderdag 12 september 2019 (Agrarisch)
Op zand- en lössgrond is het verplicht na de teelt van maïs een vanggewas te telen. Er zijn de volgende mogelijkheden om aan deze verplichting te voldoen: onderzaai van gras kort na het zaaien van ... Lees verder >
Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief