Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Wet Milieubeheer? Invoering informatieplicht! Wat betekent dit voor ondernemers?

Dinsdag 18 juni 2019

Volgens de Wet Milieubeheer bent u als ondernemer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. De wet is bedoeld voor ondernemers met bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom verbruiken of 25.000m3 gas. Aangezien handhaving hierop een lastig thema is, heeft de overheid besloten om een informatieplicht energiebesparing in te voeren. Deze informatieplicht gaat in op 1 juli 2019.

Per sector zijn lijsten opgesteld van ‘erkende maatregelen’ die een bewezen bijdrage leveren aan energiebesparing. Het zijn allen maatregelen die in principe in 5 jaar tijd terug te verdienen zijn door het besparingsvoordeel. De maatregelen lopen uiteen van toepassing van LED verlichting tot aan de toepassing van warmtepompen. De lijst is te gebruiken als een checklist en wordt ook ingezet door handhavings-ambtenaren van de Regionale Uitvoeringsdienst. Vanaf begin volgend jaar zal het verplicht worden om deze lijsten actief in te sturen op een daartoe opgezet online portaal. De informatieplicht komt jaarlijks terug.

Ondernemers staan hoogstwaarschijnlijk niet te springen op nog meer rapportages. Toch blijkt dat vooral de grotere ondernemingen op dit moment al inzien dat besparen op energie ‘big business’ is. Alleen vorig jaar al werd 1,5 miljard euro ingezet voor maatregelen die leiden tot energiebesparing. Het effect was significant. Zo bleek dat de besparingen net zo hoog waren als het energieverbruik van zo’n 350.000 huishoudens.

Met de invoering van de informatieplicht kunnen ook sancties uitgevoerd worden op bedrijven die niet voldoen aan de informatieplicht of aan de energiebesparende activiteiten. Echter, in geval van zwaarwegende redenen – bijvoorbeeld het ontbreken van financiële middelen – kan na overleg met de autoriteiten een alternatieve oplossing gevonden worden.

Op dit moment maken meer dan 17.000 bedrijven gebruik van EIA, Energie Investerings Aftrek. Hierdoor wordt het investeringsbedrag ook nog met 10% gedrukt, bovenop het energie besparingsvoordeel.

Wilt u meer weten over de invoering van de informatieplicht? Vraag het aan uw OOvB relatiebeheerder.

< Terug

Meest recente berichten

Afwijzing betalingsrechten o.b.v. N-code percelen wordt niet herzien

Donderdag 18 juli 2019 (Agrarisch)
Percelen met een bepaald natuurbeheertype werden in het stelsel van betalingsrechten aanvankelijk uitgesloten voor de toekenning en uitbetaling van betalingsrechten. In juli 2017 oordeelde het College van Be... Lees verder >

Duurzaam investeren, de belastingdienst betaalt mee!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Wanneer u als horecaondernemer uw bedrijf wilt verduurzamen is het mogelijk gebruik te maken van een aantal fiscale faciliteiten. Wat u dit kan opleveren en waar u aan moet denken?

Lees verder >

Handelsspanningen voorbode voor verdere renteverlaging

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Met de toenemende gevolgen van de handels’oorlog’ tussen China en de VS en de verlaging van de industriële productie, laten economen hun zorgen de vrije loop.

Lees verder >

Domeinnaamfraude? Let op!

Donderdag 18 juli 2019 (Ondernemersnieuws)

Het zou zomaar kunnen dat je een telefoontje krijgt (of email) met het verzoek een domeinnaam te registreren van je bedrijf. Dit omdat een andere partij belangstelling heeft getoond in dezelfde domeinnaam... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief