Nieuws

Nieuws & Actualiteiten


Zuiveringsplicht glastuinbouw vanaf 2018

Donderdag 02 juli 2015


De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft een tijdsplanning opgesteld voor investeringen in de glastuinbouw die moeten leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Enerzijds moet het tijdspad haalbaar zijn voor de sector, terwijl anderzijds het tussendoel voor de waterkwaliteit in 2018 zoveel mogelijk moet worden behaald. Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat het waterkwaliteitsdoel van 2023 wordt behaald. Over de aanpak heeft overleg plaatsgevonden met de sector.


Aanpak
De staatssecretaris komt met de volgende aanpak:
• De zuiveringsplicht voor afvalwater moet op 1 januari 2018 in werking treden, voor zowel individuele als collectieve zuiveringen.
• Het voorgeschreven zuiveringsrendement is 95%.
• Een bestuurlijk akkoord wordt gesloten om te zorgen dat op 1 januari 2018 de glastuinbouwbedrijven direct voldoen aan de zuiveringsverplichting.


Aanvankelijk zou de zuiveringsplicht al op 1 januari 2016 ingaan met een getrapte invoering van zuiveringsrendementen, waarbij in eerste instantie een minimaal rendement van 75% zou gelden. Deze ingangsdatum was niet haalbaar, terwijl de kosten voor een installatie met een rendement van 75% en van 95% nagenoeg gelijk bleken.


Aansluiting op riolering
De meeste glastuinbouwbedrijven zijn op dit moment niet aangesloten op riolering. Op korte termijn ziet de staatssecretaris dit ook niet als een volwaardig alternatief, omdat er geen rioolwaterzuiveringsinstallaties zouden zijn die zijn toegerust voor het zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de staatssecretaris is het aanpassen van deze installaties zeer kostbaar en is afwenteling van de kosten op de maatschappij ongewenst.

Bron:AgroPortaal.nu
Permalink: Zuiveringsplicht glastuinbouw vanaf 2018

< Terug

Meest recente berichten

Gunstige regeling scholier mogelijkheid om tijdelijk extra personeel aan te trekken

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De uitslagen van de eindexamens zijn binnen. Scholieren willen nu graag geld verdienen met een bijbaantje. Wist u dat u voor scholieren en studenten met een vakantiebaan de zogenaamde scholieren- en stude... Lees verder >

Door schaarste trekken werkgevers de portemonnee

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Vier op de vijf werkgevers (79%) ondervinden problemen bij het werven van personeel door de krappe arbeidsmarkt. In 2017 had 70% van de werkgevers problemen met het vervullen van vacatures.

Lees verder >

Mobiliteitsalliantie doet voorstellen voor beter bereikbaar Nederland

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

De capaciteit van het Nederlandse wegennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen. Om te voorkomen dat Nederland in de komende jaren vastloopt, moet de mobil... Lees verder >

Branchesignalering duurzame horeca: "belangrijke ontwikkelingen en praktische tips"

Dinsdag 18 juni 2019 (Ondernemersnieuws)

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de horeca. De ervaring van de leden van de Branche-expertgroep Horeca binnen onze netwerkorganisatie SRA, is dat veel banken alleen tot financiering bereid zijn... Lees verder >

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief