1 op 3 medewerkers vernederd door manager

Met de ophef rondom het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk wordt ook het gedrag van boze managers en ondernemers op de werkvloer actueel. In ieder geval is het voor onderzoeker Maurice de Hond aanleiding geweest om werkend Nederland te bevragen naar hun ervaringen over het gedrag van leidinggevenden.

1 op 3 medewerkers vernederd door manager

Volgens dat onderzoek blijkt dat 1 op 3 werkenden te maken heeft met kleinerende of vernederende opmerkingen van hun leidinggevende. Binnen deze groep heeft zo’n 1 op de 5 werkenden te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. En maar liefst 40% heeft te maken gehad met verbale agressie.

‘Schokkende cijfers’, zo vindt vakbond CNV. “Een situatie die niet past bij een veilige werkomgeving”, aldus een woordvoerder. Het onderzoek leert ook dat zo’n 1 op de 6 medewerkers elke dag met buikpijn naar het werk gaat. Eenzelfde percentage ervaart het werk als erg stressvol. Of er sprake is van een angstcultuur?

Daarop reageert 11% van de werkenden bevestigend. Het CNV vindt dat de uitkomsten van het onderzoek een aansporing zijn voor werkgevers om het thema echt beet te pakken.