Defensie-industrie profiteert van spanningen in Europa

Hoewel de industrie het aantal orders ziet afnemen, steekt er een industrietak met kop en schouders bovenuit. De oorlog in Oekraïne en wereldwijde onrust leiden tot verhoogde defensie-uitgaven in Europa, waardoor Nederlandse defensiebedrijven, zoals scheepsbouwers en radarfabrikanten, een boost ervaren.

Defensie-industrie profiteert van spanningen in Europa

Zo merkt Thales Nederland op dat na dertig jaar bezuinigingen de trend is omgekeerd, mede door de toegenomen geopolitieke spanningen. Thales, bekend om zijn radarsystemen, floreert internationaal en heeft recent een geavanceerd systeem voor de Koninklijke Landmacht ontwikkeld dat van drones tot raketten kan detecteren. Dit leidde tot de aanname van driehonderd extra werknemers en de bouw van een nieuwe productiehal. De Nederlandse defensie-industrie zag de omzet met honderden miljoenen stijgen, met een geschatte verdienste van bijna 5 miljard euro in 2022. Dit is deels te danken aan de internationale onrust.

Landen als Duitsland en Frankrijk verhogen ook hun defensiebudgetten, met Duitsland die 100 miljard investeert in het leger en Frankrijk die 400 miljard plant tot 2030. Volgens Jeroen Klomp, defensie-econoom, maken Europese landen een inhaalslag na jaren van bezuinigingen, ten voordele van bedrijven zoals Thales en Damen.