Kosten doorbelasten; wat te doen met de BTW?

De OOvB-blog van deze week is geschreven door Ruud Janssen, Senior Belastingadviseur. Misschien heb jij er ook wel eens mee te maken; het doorbelasten van kosten. Vraag je jezelf dan ook af of de btw hiervan ook doorbelast moet worden? Na het lezen van de blog weet jij precies wat je moet doen!

In de praktijk zien we vaak dat een ondernemer in het kader van een opdracht  kosten maakt die kunnen worden doorbelast. Hoe gaan we om met de btw van deze doorbelasting?

Als je kosten doorbelast zal je, om met de hoofdregel te beginnen, vrijwel altijd met btw moeten doorbelasten. Het tarief dat je hierbij hanteert, is het tarief van de hoofdprestatie. Een voorbeeld: worden er managementdiensten gefactureerd (21% BTW) dan zullen doorbelaste reiskosten ook met het hoge btw-tarief moeten worden doorbelast. In de praktijk zien wij dit nogal eens mis gaan. Het is dus niet correct om zonder (of lage) btw door te belasten.

Heb jij btw betaald op een dienst die je wilt doorbelasten? Dan is het logisch dat jij deze dienst doorbelast met btw.

Zoals hiervoor al aangestipt, doorbelasten met btw is de hoofdregel. De Hoge Raad heeft deze regel in een arrest duidelijk uitgelegd en verduidelijkt. Om met btw door te belasten moet er sprake zijn van:

 

  • Een prestatie tegen een vergoeding
  • Een prestatie die niet is vrijgesteld van BTW

 

In het hiervoor gegeven voorbeeld van de managementdienst is sprake van een btw-belaste prestatie waarin de reiskosten volgen.  Als je echter alleen kosten doorbelast, is er geen btw-belaste  prestatie. Dan komt er dus geen btw op de doorbelasting en kun je de berekende btw niet terugvragen bij de belastingdienst.

Het is dus zaak om goede afspraken te maken met je opdrachtgever welke kosten worden doorbelast. Uit de afspraken valt namelijk te herleiden bij welke prestatie de doorbelaste kosten horen.

Het is raadzaam te sparren met je adviseur over eventuele doorlopende kosten. Dit zijn kosten die jij op naam en voor rekening van een ander (opdrachtgever) betaalt. Deze kosten worden altijd zonder btw doorbelast.

Heb jij nog vragen over de btw bij het doorbelasten van kosten? Laat het ons weten, wij helpen je graag verder.