Openstelling jonge landbouwers vestigingssteun

Na diverse keren uitstellen is er uiteindelijk toch een subsidieregeling gekomen waarbij jonge landbouwers onder voorwaarden kans maken op een vestigingssteun van € 80.000. Daarbij gaat het om jonge landbouwers die een bedrijf geheel of gedeeltelijk overnemen of een bedrijf starten.

Openstelling jonge landbouwers vestigingssteun € 80.000 vanaf 3 juni

Deze vestigingssteun voor jonge landbouwers wordt opengesteld van 3 juni tot en met 2 augustus 2024. De regeling heeft tot doel jonge landbouwers financieel te ondersteunen in de periode dat zij een bedrijf (gedeeltelijk) starten of overnemen. Met de subsidie wordt beoogd het moment van bedrijfsovername door jonge boeren in de tijd naar voren te halen en de financieringslast te verlagen.

Naast een aantal voorwaarden moet er ook een bedrijfsplan worden toegevoegd bij de aanvraag. Dit bedrijfsplan moet een situatieschets van het landbouwbedrijf op het moment van overname of de start geven en de gewenste ontwikkeling van het landbouwbedrijf, waaronder in ieder geval vermelding van de te behalen mijlpalen voor de komende vijf jaar.

Daarnaast ook een beschrijving van de kostenposten waaraan de subsidie zal worden besteed en een beschrijving van de wijze waarop de subsidie bijdraagt aan de versterking van de veerkracht van het bedrijf. Ook zal in het bedrijfsplan moeten staan een beschrijving van de aspecten in het bedrijfsplan die bijdragen aan de specifieke GLB-doelen met betrekking tot klimaatverandering en duurzame energie, efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen en bescherming van biodiversiteit.

Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om kans te maken op deze vestigingssteun. De jonge landbouwer is op 31 december 2024 niet jonger dan 16 jaar of niet ouder dan 39 jaar. En de jonge landbouwer moet een diploma of getuigschrift van opleiding landbouw, tuinbouw of aanverwant op het niveau middelbaar beroepsonderwijs of hoger onderwijs hebben of over ten minste twee jaar aantoonbare ervaring met land- en tuinbouwproductie beschikken, aangevuld met een diploma of een getuigschrift van een cursus op het gebied van bedrijfsovername of agrarische bedrijfsvoering.

Verder is een voorwaarde dat het landbouwbedrijf waar de jonge landbouwer bedrijfshoofd van is, ingeschreven moet staan in het Handelsregister met een verkorte omschrijving van de landbouwactiviteiten en dat de standaardverdiencapaciteit van het bedrijf minimaal € 15.000 bedraagt. Dit wordt afgeleid uit de Gecombineerde opgave 2024. Het kan ook berekend worden met een rekenmodule van de WUR.

De jonge landbouwer moet als bedrijfshoofd op de datum van indiening van de aanvraag ingeschreven zijn en de vestiging van het bedrijf heeft plaatsgevonden na 31 december 2022. Een andere voorwaarde is dat het bedrijf minimaal vijf jaar moet worden voortgezet.

Een jonge landbouwer is bedrijfshoofd, indien deze op de datum van de indiening van de aanvraag als natuurlijk persoon een landbouwbedrijf in eigen naam uitoefent. Als er een samenwerkingsverband is dan moet de jonge landbouwer doorslaggevende zeggenschap (minimaal 50% van eigen vermogen hebben in BV of maatschap/VOF) hebben in het landbouwbedrijf. Deze zeggenschap moet als (natuurlijke) persoon daadwerkelijk langdurige zeggenschap zijn in het landbouwbedrijf, dus niet beperkt tot een korte bepaalde. Dit naast de eis van minimaal 1.225 uur werkzaam zijn in het bedrijf.