Opmars van nieuwe toetreders vraagt om beter toezicht

Door de opmars van nieuwe toetreders in de zorg heeft de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) een whitepaper uitgebracht, getiteld ‘toezicht op ethisch ondernemen in de zorg’.

Opmars van nieuwe toetreders vraagt om beter toezicht

Dit document, gecreëerd door een speciale werkgroep, onderzoekt hoe toezichthouders binnen zorg- en welzijnsinstellingen ethisch verantwoord ondernemerschap kunnen waarborgen. Het verkent de definitie van ethisch ondernemerschap, de risico's van afdwalen van deze ethische weg en de cruciale momenten die speciale aandacht vereisen. De whitepaper belicht het spanningsveld tussen het nastreven van rendement en het dienen van het publieke belang, een balans die essentieel is voor zorg- en welzijnsinstellingen. Toezichthouders worden aangemoedigd diepgaande vragen te stellen over de motivaties en gevolgen van organisatorische beslissingen, en of deze het publieke belang dienen.

Het document onderzoekt theoretische en praktische aspecten van sociaal ondernemerschap, inclusief case studies over hoe ondernemerschap kan afglijden van het publieke belang. Het benadrukt het belang van open dialoog binnen raden over de onderliggende waarden van besluitvorming, met als doel de maatschappelijke verantwoordelijkheid te versterken en ethisch ondernemerschap in de sector te bevorderen.