Wat gaat de hypotheekrente in 2022 doen?

Het houdt ons allemaal bezig: de stijgende prijzen en de hoge inflatie. Rob Siroen, werkzaam bij de vestigingen Cuijk en Heesch, neemt in de wekelijkse OOvB blog de hypotheekrente onder de loep. Wat gaat deze doen het komende jaar?

Na de schok van de coronacrisis is de economie aan een sterk herstel bezig. Dit gaat echter gepaard met een hoge inflatie. De prijzen stijgen enorm en er is grote schaarste op diverse grondstofmarkten. Deze inflatie wordt nog verder versterkt de oorlog in Oekraïne. Wat doet dit met de hypotheekrente? 

De rente? Die is stijgend

Tijdens de coronacrisis heeft de hypotheekrente een historisch laag punt bereikt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft ingegrepen met een corona-steunprogramma, bovenop hun huidige stimuleringsbeleid. Door de rente laag te houden wordt investeren en geld lenen aantrekkelijker gemaakt. Daarnaast is het door de lage rente juist een stuk minder aantrekkelijk om je geld lang(er) vast te zetten.  Deze maatregelen hebben een duidelijk effect gehad op de historisch lage hypotheekrente. Maar momenteel zien we juist dat de rente weer stijgt.

De economie is aan een sterk herstel bezig na de coronacrisis. Dit veroorzaakt echter ook een hoge inflatie. Sinds vorig jaar zijn de prijzen hard aan het stijgen. De oorlog in Oekraïne, die sinds eind februari is uitgebroken, heeft ook direct impact op de wereldeconomie. De sancties die aan Rusland zijn opgelegd, worden wereldwijd gevoeld. Internationale handelsstromen zijn verstoord en de verwachting is dat de prijzen voor voedsel en energie nog sneller zullen stijgen.

De hypotheekrente volgt in grote lijnen de inflatieontwikkeling. We zien dat de hypotheekrente in de eerste maanden van 2022 al fors is gestegen. Op 1 januari was de laagste hypotheekrente 20 jaar vast 1,20%, maar nu is dit al 2,27%!

Hoeveel de hypotheekrentes in 2022 zullen gaan stijgen, is afhankelijk van wat de ECB gaat doen. De  ECB zal behoedzaam willen opereren. Veel is nog onzeker over de afloop van de oorlog en de gevolgen voor de wereldeconomie. Daarnaast heeft een hogere rente direct invloed op de betaalbaarheid van de staatsschuld.

De concurrentiestrijd op de Nederlandse hypotheekmarkt zal echter de rentestijging nog een beetje dempen. Naar verwachting worden minder huizen verkocht en veel huizenbezitters hebben de afgelopen jaren de rente voor een lange periode vastgelegd. Hierdoor wordt de groep klanten voor de geldverstrekkers steeds kleiner en dalen de marges op de hypotheekrente.

Wat nu doen?

Omdat de omvang van de rentestijging onzeker is, is ons advies in ieder geval te zorgen dat u de beschikking heeft over actuele cijfers van uw bedrijf. Dit maakt de aanvraag van een financiering eenvoudiger omdat geldverstrekkers graag inzage hebben in de nu geldende financiële situatie. Tevens is het raadzaam om met uw OOvB-adviseur te sparren of het verstandig is investeringen naar voren te halen vooruitlopend op de nog verder stijgende prijzen en/of rente.