Zakelijke dienstverlening groeit met handrem op

In 2024, net zoals vorig jaar, zullen zakelijke dienstverleners een groeivertraging ervaren door economische tegenwind. Meer dan de helft van deze bedrijven, waaronder adviesbureaus, accountants en schoonmaakbedrijven, worstelt met personeelstekorten, wat de werkdruk verhoogt.

Zakelijke dienstverlening groeit met handrem op

Na twee jaar van sterke groei zag 2023 een vertraging tot ongeveer 2% in de sector, meldt ING in een sectoranalyse. De vraag naar diensten groeit minder snel door een stagnerende economie. ING voorspelt een verdere afname van de groei in 2024, mede door terughoudendheid in bedrijfsinvesteringen. Het aantal faillissementen onder zakelijke dienstverleners nam vorig jaar toe, met een verwachting van verdere stijgingen. De dienstensector, die negen kwartalen lang dubbelcijferige omzetgroei zag, ervoer in de tweede helft van 2023 een daling, hoewel reis- en beveiligingsbranches floreerden.

Economische onzekerheid en een krappe arbeidsmarkt blijven grote uitdagingen, met een blijvend hoge vraag naar personeel in de nabije toekomst.