Eindejaarstips 2023

Jaarlijks publiceren wij de eindejaarstips van een van onze fiscalisten. De tips van dit jaar komen uit de pen (toetsenbord) van Cor van den Broek, Register Belastingadviseur in de vorm van de wekelijkse OOvB-blog. Doe er je voordeel mee!

Nog 2 weken en dan zit Kerstmis er al weer op. Fiscaal gezien nog even tijd om bepaalde beslissingen af te wegen. In deze blog zal ik een aantal onderwerpen aansnijden die van belang kunnen zijn.

Voor IB-ondernemers

Afstorten banksparen:

In het jaar 2023 zijn de mogelijkheden (ruimte) voor het afstorten van bankspaarpremie / lijfrente verruimd. Voor ondernemers al gauw rond de 10.000 euro. Als er in 2023 sprake is van een goede winstverwachting/-realisatie, kan het lonen om een bedrag in banksparen of lijfrente opzij te zetten. Fiscaal aftrekbaar in aangifte IB 2023 tegen het hoogste belastingtarief (49,5%) en na AOW leeftijd belast (meestal tegen een wat lager tarief). Let op! Het geld staat wel geparkeerd op een geblokkeerde rekening waar niet mee kan worden geïnvesteerd. Schakel zo snel mogelijk met je adviseur of het zinvol is en zo ja, welk bedrag.

Aangaan investeringsverplichtingen (of juist uitstellen tot begin 2023):

Met een goede spreiding van investeringen, kan een hoger bedrag aan investeringsaftrek ten laste van je winst worden gebracht. 2 jaren 60.000 euro investeren levert voor beide jaren een aftrekpost op van afgerond 16.000 euro. Als in 1 jaar 120.000 euro wordt geïnvesteerd, bestaat recht op 1 keer deze aftrekpost.

Ook is het belangrijk de investeringen tegen het licht te houden als het gaat om het benutten van een eerder gevormde herinvesteringsreserve (HIR).
Wanneer wordt geïnvesteerd in een energiezuinig of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel, moet er binnen 3 maanden na het aangaan van de verplichting de EIA / MIA aangevraagd worden bij RVO.
Let op: de EIA-aftrek in 2024 wordt lager dan in 2023 (EIA wordt 40% i.p.v. 45,5%)dan in 2023. De MIA-aftrek blijft ongewijzigd (45%/36%/27%).
Bespreek met je adviseur wat in jouw persoonlijke situatie het meest gunstig is.

 

Vorming voorziening voor groot onderhoud, asbestverwijdering, etc.:

Wanneer de winst in 2023 hoog uitvalt en het bedrijfspand moet nog ‘groots worden aangepakt’, bijvoorbeeld vanwege asbestverwijdering of het plegen van groot onderhoud, dan is het raadzaam om een offerte aan te vragen waarmee we wellicht een gedeelte van deze kosten ten laste van de winst in 2023 kunnen brengen (voorziening vormen).

 

Uitbetalen arbeidsbeloning meewerkende partner:

Wanneer je partner meewerkt in de onderneming, kun je hem/haar hiervoor belonen. Wanneer de beloning meer dan 5.000 euro per jaar bedraagt, mag deze beloning in mindering worden gebracht op de winst. Het verdient de voorkeur deze beloning schriftelijk vast te leggen én uit te betalen in het jaar (2023) zelf.

Voor iedereen

Afweging: maak gebruik van de schenkingsvrijstellingen (kinderen en eventueel kleinkinderen):

Na het afschaffen van de jubelton (in sommige situaties kan een eerdere jubeltonschenking in 2022 gedaan, in 2023 nog worden aangevuld) resteert er voor het merendeel van de mensen niet meer dan de jaarlijkse vrijstellingen ouders-kind (6.035 euro) of opa/oma-kleinkind (2.418). Eenmalig mag nog aan een kind tussen 18 en 40 jaar een bedrag van 28.947 worden geschonken. (niet in combinatie met eerder geclaimde jubelton!). Maak jaarlijks de afweging of het past om te schenken en zo ja hoeveel. Voor sommigen is het een kerstcadeau van 6.000 euro per kind. Bij een groter vermogen is het een serieuze afweging om gebruik te maken van de laagste schijf (voor schenkingen tot een bedrag van 138.642 (bovenop de vrijstelling van 6.035).

 

Betaal uw hypotheekrente (én aflossing) nog vóór 31-12-2023 (plus eventueel 6 maanden vooruitbetalen van de rente (en aflossing):

Hypotheekrente mag alleen in aftrek worden gebracht als deze rente ook daadwerkelijk is betaald. De hypotheken die de laatste jaren zijn afgesloten moeten ook worden afgelost. Het verdient daarom de voorkeur om deze rente (en aflossing) voor 31-12-2023 per bank te betalen zodat de rente ook ten laste van het inkomen kan worden gebracht.
In sommige situaties is het interessant om de rente voor de aankomende 6 maanden vooruit te betalen. Dan kan mogelijk een klein fiscaal voordeel worden behaald omdat in 2022 meer hypotheekrente kan worden afgetrokken (en in 2024 minder).

 

Schenk aandacht aan naleving van huwelijkse voorwaarden:

In de meeste situaties moet jaarlijks het overgespaard inkomen tussen beide echtelieden worden verrekend. En moet er gezamenlijk worden gekeken wie welke kosten van de huishouding moet betalen. Vaak gebeurt dit helaas niet met alle juridische (en fiscale) gevolgen van dien. Wanneer jullie beiden geen waarde meer hechten aan de huwelijkse voorwaarden, adviseer ik om bij de notaris een wijziging door te voeren dat de huwelijkse voorwaarden niet meer van toepassing zijn. (dit laatste kan voor de meeste situaties ook prima begin 2024 plaatsvinden).

 

Schenk een vordering die je op een kind hebt ter besparing van box 3 belasting:

Wanneer je geld hebt uitgeleend aan je kind, wordt deze vordering in box 3 belast tegen het hoge tarief (6,04%). Het is een overweging om deze vordering geheel / gedeeltelijk te schenken voor 31-12-2023 zodat het box 3 vermogen daalt en tevens ook de verschuldigde box 3 belasting per IB 2024! Deze schenking verlaagt ook de schuldenlast van jullie kind. Wanneer de schenking hoger is dan € 6.035, moet jullie kind wel aangifte doen bij de Belastingdienst en de verschuldigde schenkbelasting (10% tot een bedrag van € 138.642) aan de Belastingdienst overmaken.

Voor B.V.'s / DGA's

Vorming voorziening voor groot onderhoud, asbestverwijdering, etc.:

Hiervoor verwijs ik naar bovenstaande uitleg (bij IB-ondernemers).

 

Aangaan investeringsverplichtingen (of juist uitstellen tot begin 2024):

Hiervoor verwijs ik naar bovenstaande uitleg (bij IB-ondernemers).

 

Los lening(en) aan de eigen BV af met privé gelden:

Wanneer een directeur-grootaandeelhouder een schuld heeft aan de eigen BV en er is een privé bankrekening aanwezig, dan verdient het de voorkeur om deze schuld af te lossen voor 31-12-2023. Hiermee wordt box 3 belasting bespaard + rentebetaling aan de BV. Deze rentelast is fiscaal niet aftrekbaar, fiscaal wel belast bij de BV. Let op!! Wanneer er voor meer dan 700.000 euro is geleend van de eigen BV, moet de aandeelhouder vóór 31-12-2023 hierover 26,9% dividendbelasting betalen. Wanneer jullie zelf voorzien dat er uit eerdere jaarrekeningen of diverse overboekingen van BV naar privérekening, grotere schulden blijken, is het zéér belangrijk om op zeer korte termijn te overleggen met de relatiebeheerder of fiscalist van OOvB om de gevolgen in kaart te brengen en te anticiperen.

Let op (2): Op 31-12-2024 mag er niet meer dan 500.000 euro worden geleend van de BV. De grens van eind 2023 wordt met 200.000 euro teruggebracht. Dit blijft in de toekomst een aandachtspunt voor alle DGA’s.

 

Overweeg om in december 2023 nog dividend uit te keren tegen het tarief van 26,9%:

Wanneer de DGA een schuld heeft aan de BV kan er voor worden gekozen om dividend uit te keren waarmee deze schuld wordt verrekend/afgelost. Er moet dan wel vooraf een balans- en uitkeringstest worden uitgevoerd. Schakel hiervoor snel met uw adviseur. Bij de dividenduitkering dient uiteindelijk 26,9% belasting te worden betaald. Zorg ervoor dat deze belastingheffing ook voldaan kan worden.

Neem hierbij in ogenschouw dat het tarief van 26,9% op 1-1-2024 verlaagd zal worden nar 24,5% over de eerste 67.000 euro dividenduitkering per persoon (bij fiscale partners dus 2x67.000).  Wordt er meer uitgekeerd dan het opstaptarief, betaalt de DGA hierover 33% belasting!

Weeg dus af wat zinvol is. Nu een gedeelte tegen 26,9% uitkeren, het opstaptarief van 24,5% in januari 2024 benutten. Of alles uitstellen naar de verre toekomst.

 

Beoordeel het gebruikelijk loon uit de eigen BV (plus onderbouwing):

Per 1-1-2023 mag het salaris als directeur van je eigen BV niet meer 25% afwijken van vergelijkbare dienstbetrekkingen. Het moet 100% zijn wat andere directeuren ook verdienen. Wanneer er geen goede onderbouwing is gemaakt van hetgeen u als DGA moet verdienen, bespaart dit in de toekomst een hoop ellende, wanneer de fiscus vragen stelt over de hoogte van het salaris. Schakel tijdig met je adviseur.

 

Overweeg om een fiscale eenheid VPB per 1-1-2024 te verbreken, zodat iedere BV afzonderlijk gebruik kan maken van het opstaptarief VPB (19% x € 200.000):

Ten slotte is het goed om de juiste overeenkomsten schriftelijk te hebben vastgelegd met je eigen BV. Denk hierbij aan arbeidsovereenkomst, managementovereenkomst, rekening-courant-overeenkomst, geldleningsovereenkomsten, etc. Wanneer je niet beschikt over dergelijke vastleggingen zal de fiscus veelal het standpunt innemen dat er niet zakelijk is gehandeld. In geval van faillissement zal de curator de bestuurder hierop aanspreken met de nodige gevolgen van dien.

Heb je vragen over deze eindejaarstips, of wil je meer uitleg? Neem dan contact met ons op!