Onjuiste geregistreerde SBI code kan nadelige gevolgen hebben

De bedrijfsactiviteit van je onderneming bepaalt welke SBI-code van toepassing is. Dat er veel kan afhangen van een onjuiste SBI code hebben we onder andere gezien in corona tijd, toen de SBI-code leidend was om de hoogte van de tegemoetkoming vast lasten (TVL) te bepalen.

SBI is de afkorting van Standaard Bedrijfsindeling. Elk bedrijf heeft een of meerdere SBI-codes die zijn ingeschreven in het handelsregister. De Standaard Bedrijfsindeling (SBI) is een classificatie van economische activiteiten die het CBS onder meer gebruikt om ondernemingen in te delen naar hun hoofdactiviteit. De SBI kent vijf niveaus. Elke economische activiteit bestaat zodoende uit maximaal vijf cijfers.

De inschrijving is voor een ieder op te vragen en in te zien. Uit de codes kan worden afgeleid wat een bedrijf doet, het is gekoppeld aan de feitelijke activiteiten van de onderneming.

In de praktijk wordt er weinig aandacht besteed aan de (on)juistheid van de registratie van deze codes. Maar wat men zich vaak realiseert is dat dit grote gevolgen kan hebben voor de onderneming. En met een onjuiste geregistreerde SBI-code kun je zelfs een subsidie of vergunning mislopen.

Verzekeringsmaatschappijen bepalen onder andere op basis van de SBI-code de hoogte van de premie. Ook kan er discussie ontstaan bij het wel of niet uitkeren van schade door deze verzekeringsmaatschappijen, veroorzaakt bij/ door werkzaamheden die niet geregistreerd staan (met andere woorden, er is sprake van een onjuiste SBI-code).

Subsidies zijn vaak gekoppeld aan de SBI-code van de branche waarvoor de subsidie is bedoeld. En bij aanvraag van een vergunning (bijvoorbeeld horeca) zal de gemeente mede aan de hand van de SBI -code bepalen welke vergunning(en) er nodig zijn. Daarnaast zijn bedrijfstakpensioenfondsen zeer geïnteresseerd in SBI-codes omdat zij zo vast kunnen stellen of een onderneming verplicht is om zich bij het pensioenfonds aan te melden.

Kortom, het belang van een juiste en volledige registratie van SBI-codes wordt steeds groter. Twijfel je over welke code op jouw onderneming van toepassing is? Op de website van het centraal bureau van de statistiek kun je precies nagaan welke codes er zijn en welke op je onderneming van toepassing zijn.

Geregistreerde SBI-code(s) kunnen eenvoudig en kosteloos worden gewijzigd of worden aangepast. Namelijk door een wijziging c.q. aanpassing hiervan door te geven aan de kamer van koophandel.