Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

De uitkomsten van het paardenvleesschandaal: bestuurder aangepakt

Donderdag 23 maart 2017

Geregeld hoor ik dat wij in Nederland nauwelijks straffen opleggen in fraude zaken en de echte kwaadwillenden in geval van faillissement niet worden aangepakt en wel weer vrijuit zullen gaan.

Zo niet de vleeshandelaar uit Oss die in 2013 in de media kwam. Hij werd in april 2015 veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf wegens valsheid in geschrifte. En vorig jaar is hij als (indirect) bestuurder van zijn inmiddels failliete vennootschap veroordeeld voor het boedeltekort in het faillissement, een geschat bedrag van € 12.175.415,75.

In de procedure die de curator voerde is komen vast te staan dat het ingekocht paardenvlees werd geadministreerd op een partijnummer van rundvlees, dat paardenvlees werd vermengd met rundvlees en dat op de etiketten niet werd vermeld dat het product paardenvlees bevatte. Bovendien heeft de bestuurder bewust de Europese voorschriften voor vleesverwerking overtreden. Voor de rechters in deze zaak is het aannemelijk dat de paardenvleesaffaire een belangrijke oorzaak is van het faillissement.

Het frauduleus handelen door de gefailleerde vennootschap en haar (indirect) bestuurder geeft aanleiding tot een veroordeling van de bestuurder voor het tekort. De les van deze uitspraak lijkt te zijn dat het bewust overtreden van (Europese) voorschriften en strafrechtelijke bepalingen automatisch leidt tot bestuurdersaansprakelijkheid in civiele zin.

Wellicht dat de betrokken en veroordeelde bestuurders nog tegen het vonnis in hoger beroep gaan, maar feit is dat ons recht mogelijkheden kent om deze frauduleuze bestuurders zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk aan te pakken. En zowel het openbaar ministerie, FIOD als curatoren hierin steeds nauwer gaan samenwerken. Hetgeen ook blijkt uit de vorig jaar ingevoerde Wet Civielrechtelijk Bestuursverbod.

Lees ook: Wetsvoorstel: Bestuur en toezicht bij verenigingen en stichtingen verder aangescherpt!

Lees ook: Aansprakelijkheid voor overtredingen in (voetbal) wedstrijden

Lees ook: Accountant en fraude

Ilona Vinke-Cobussen

Werkzaam sinds 2014 bij vestiging Heesch

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief