Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Liquiditeitsvoordeel door BTW teruggave op oude debiteuren!?

Donderdag 09 november 2017

U herkent het vast wel. Die debiteur die al jaren op uw debiteurenlijst staat en waarvan u de BTW nog niet kunt terugvragen, omdat het faillissement nog niet is afgewikkeld.

Gewijzigde wetgeving
Binnenkort komt hier verandering in. Begin dit jaar informeerde ik u al dat de wetgeving op dit gebied is gewijzigd.

U hoeft voortaan niet meer te wachten totdat het faillissement volledig is afgewikkeld of totdat u zekerheid heeft dat u niet meer betaald gaat worden. Op het moment dat een factuur meer dan een jaar open staat, kunt u bij de belastingdienst de BTW op betreffende factuur terugvragen.

Liquiditeitsvoordeel
Aangezien deze nieuwe wetgeving 1 januari 2017 is ingevoerd, vervallen per 1 januari 2018 alle onbetaald gebleven facturen van voor 2017 en kunt u deze BTW in uw aangifte omzetbelasting over het 1e kwartaal 2018, dan wel over januari 2018 terugvragen. Dit kan een aardig liquiditeitsvoordeel opleveren indien u in het verleden bent geconfronteerd met faillissementen van uw afnemers en deze tot op heden nog steeds niet zijn afgewikkeld.

Alsnog ontvangen betaling na teruggave BTW
Let op: als u de BTW van een vordering in mindering hebt gebracht in uw btw-aangifte en deze vordering wordt later alsnog geheel of gedeeltelijk betaald, dan geeft u de verschuldigde BTW over het gedeelte dat u hebt ontvangen aan in het aangiftetijdvak waarin u de betaling ontvangt.

Lees ook: Opletten met terugvragen van BTW op oninbare vorderingen

Lees ook: Achterstand met betalen van facturen? Let op BTW verrekening

Lees ook: Let goed op juiste facturering

Jeroen van Boekel

Vennoot

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief