Blog

Blog

Onze Blogcategorieën:

Vergeet uw pensioen niet!

Maandag 20 juli 2015

Een pensioen is typisch iets waar veel ondernemers zich liever niet in willen verdiepen. Meer dan de helft doet dat dan ook niet, terwijl het juist iets is wat je wél goed geregeld moet hebben. “Mijn onderneming is toch mijn pensioen?” gaat zeker niet altijd meer op.

Andere tijden
De eigen onderneming gold jarenlang als belangrijkste bron voor het pensioen van de ondernemer. De bomen groeiden tot in de hemel en aan het einde van het ondernemersleven stond er altijd wel een bedrijfsopvolger met een grote zak geld. Tot zover het denken tot een paar jaar geleden.

Aan het einde van uw ondernemersleven is het opeens niet meer zo vanzelfsprekend dat er een bedrijfsopvolger is. En als ie er al is, betaalt ie veel minder dan voor een aantal jaren geleden. Boter bij de vis? Op de markt misschien, maar in de praktijk mag je als verkoper van je bedrijf (voor een deel) het risico van je onderneming blijven dragen. De koper krijgt de koopsom niet meer volledig gefinancierd en blijft (een deel van) de koopsom schuldig. Met alle mogelijke gevolgen van dien…

Alternatieven
Het is dan ook van belang dat u na gaat denken over alternatieven. Wat zijn de mogelijkheden?

1. Banksparen
2. Lijfrenteverzekering
3. Zelf sparen / beleggen

Het voert te ver om de diverse mogelijkheden uitgebreid toe te lichten. De alternatieven zijn ook niet goed of fout, veel ondernemers kiezen voor een combinatie van deze mogelijkheden. Daarbij is het belangrijk om tijdig te beginnen met het opbouwen van uw pensioen. Hoe langer u wacht, hoe lastiger het wordt om een fatsoenlijk kapitaal op te bouwen.

Moraal van het verhaal
Met mijn blog probeer ik u niet te overtuigen wat u moet doen, maar dat u iets gaat doen. Wedden op één paard, hoe succesvol u ook bent en hoe goed uw bedrijf ook draait, is altijd gevaarlijk. Spreid uw risico’s en kies naast uw eigen onderneming alternatieven voor uw pensioen.

Wilt u eens doorpraten over uw pensioenmogelijkheden? Neem contact op met uw relatiebeheerder van OOvB!

Lees ook: Doorwerken na pensioen?

Lees ook: Pensioen bij de eigen B.V. een (never) ending story?

Lees ook: Wat doe je met je spaargeld?

Lees ook: Uitfasering DGA-pensioen: De soap duurt voort

Jeroen van Boekel

Vennoot

Plaats een reactie

Meld u aan voor de OOvB nieuwsbrief